Novice in dogodki

#17 Acerbic dopisnica

Sedemnajsto neredno poročilo o stanju stvari

1. Ponovno o krhkosti
2. DOGODKA: Neodvisna samoorganizirana produkcija zapisov družbenih bojev – 21. 10. 2016 v [A]-Infošopu, Ljubljana in 9. 11. 2016 v INDE, Koper
3. Lastna produkcija

 


1. PONOVNO O KRHKOSTI

Pred leti, že globoko sredi dobe opustošenja in v času preden so plameni ogorčenja ter želje po temu, da bi naša življenja vendarle lahko imela organizirali drugače, preplavili tudi ta del sveta, je bil fokus uvodnika ene od publikacij lokalnega anarhističnega gibanja vsesplošna krhkost (Anarhistka, #20, januar 2011):

“Da tudi lokalno na ulicah in med ljudmi vlada zgolj navidezni mir, so na svojstven način potrdili oni, ki so nekega lepega majskega dne rekonfigurirali krhke šipe parlamenta. Spontanih stavk, protestov, izbruhov jeze in razočaranja, prekinitev dela, pozivov k uporu je bilo to leto polno na vsakem koraku. Kar manjka, je teorija, ki bi te aspiracije in želje uspela artikulirati situaciji primerno, neodtujene forme njenega izražanja, in ljudje, ki bi jo bili sposobni pripeljati do praktičnih učinkov. Dokler tega ne bo – in tu ni in ne more biti nobenih garancij – bo vsaka posamična gesta upora utonila v morju najbolj intimne negotovosti in spektakla.”

“Krhkost je nenazadnje tudi sredi kolektivov in prostorov, ki imajo aspiracijo po osvobojeni komunikaciji in aktivnosti. V svetu, ki je nasičen z zlorabami, podrejenostmi in dnevnimi ponižanji vseh vrst, je potreben velik napor, da se izognemo spontanemu reproduciranju teh vzorcev. In to nikoli ne more popolnoma uspeti. Zato so skupno in vnaprej dogovorjeni principi tista osnova, na kateri je neko kolektivno delovanje edino lahko utemeljeno, izziv pa prepoznati, kaj v danih situacijah ti konkretno pomenijo. Vse ostalo zagotovo pelje v izolacijo in molk. Vprašanje je zato, kam se sredi te krhkosti postavimo. In to vprašanje ne bo izginilo. Ne glede na to, kako se ga izogibamo. Ravno na podlagi tega spoznanja je namreč šele možno formirati tisto trdno osnovo za konkretne aktivnosti in zavezništva. Tako osebna kot politična. Krhkost lahko sprejmemo kot nekaj, s čimer je potrebno hendlati, ali pa v patološki nuji, da bi od nje pobegnili, trepetamo kot gledalci lastne zgodbe o čedalje večji pasivizaciji, kot nemočne žrtve, ki jih veter interesov drugih nosi enkrat sem drugič tja.“

In res, vprašanja principov, krhkosti in odnosov procesi anti-avtoritarnega političnega organiziranja in delovanja vedno znova postavljajo v ospredje. Ne kot samovoljno kaprico domnevnih specialistov za svobodo, temveč kot nujno pozitivno vsebino naših političnih in osebnih odnosov. Dogodki v zadnjem letu so spet enkrat opozorili na to, da se brez občutljivosti za drugega, brez iskrenosti in spoštovanja, ko gre za politične projekte drugih in brez vzajemnega spoštovanja tudi izjemno močni in avtentični kolektivni momenti iztečejo v dodajanje novih plasti nemoči in razočaranja. Na vseh koncih.

Ne dovolimo si, da našo zmožnost za delovanje in življenje zruši ravno tisto, kar že vseskozi razumemo kot glavni dejavnik spodkopavanja te iste zmožnosti – nepripravljenost, da bi sami sebe in svoje aspiracije vzeli resno in na podlagi njih stopali v iskrene osebne in politične odnose z drugimi. To pa pomeni, da ne gre drugače kot da se vsaj posebej in kot politična iniciativa oziroma skupina odločiti o tem, kakšne odnose namerava tvoriti z ostalimi kolektivi in tovarišicami oziroma tovariši, ki jih tvorijo. In se potem tega držati v realnih situacijah. Edino skozi to lahko raste zaupanje in z njim moč nas vseh skupaj in vsakega posebej. Vse ostalo pelje po dobro znani in dolgočasni poti razkroja skupnosti, kjer nenadoma na vseh koncih kraljujejo “osebni konflikti”, “zamere” in podobni pripomočki vladajoče ideologije. Zato je še vedno pomembno lastno krhkost sprejeti kot nekaj, s čimer je potrebno hendlati, ali pa v patološki nuji, da bi od nje pobegnili, trepetamo kot gledalci lastne zgodbe o čedalje večji pasivizaciji, kot nemočne žrtve, ki jih veter interesov drugih nosi enkrat sem drugič tja.

 

 

2. DOGODKA: Neodvisna samoorganizirana produkcija zapisov družbenih bojev

Kdaj: 21. oktober 2016 in 9. november 2016

Kje: A-Infošop, Metelkova mesto in INDE, Koper

Neodvisna medijska platforma komunal.org v sodelovanju z Acerbic distribution ponovno organizira benefit nabirko, s katero iščemo podporo naših tovarišev in tovarišič, ki verjamejo v naš projekt, da si omogočimo produkcijska sredstva za naše poslanstvo (stojalo in rezervna baterija). Proizvajamo alternativne oziroma v gibanju utemeljene medijske vsebine. Smo aktivisti, vpeti v skupne boje, ki se radi igramo z medijskimi orodji. Verjemo, da s tem na svoj način prispevamo k antifašistični, antirasistični, antiseksistični borbi ter hkrati podpiramo in soustvarjamo prakse, usmerjene k naprednim družbenim spremembam, iskanju novih rešitev za drugačne družbene odnose in življenje posameznikov in skupnosti.

Na tokratnem večeru bomo poleg predstavitve nekaj video novosti fokus usmerili na tekstovno produkcijo, prakso ki se v našem gibanskem prostoru vse preveč zanemarja. Tovariše, tovarišice in kolektive želimo spodbuditi h participaciji oziroma uporabi te naše platforme za širitev gibanjskih interpretacij in dokumentacij aktualnih dogodkov. Komunal.org je platforma, namenjena odpiranju vprašanj, dogodkov in perspektiv, ki so v drugih medijih bodisi drugotnega pomena bodisi popolnoma prezrti. Menimo, da je pomembno, da sami na različne načine beležimo svoje izkušnje, zgodbe na polju političnih bojev, saj s tem lažje razumemo svoje pozicijo v družbi, jo artikuliramo in transformiramo v moment opolnomočenja soborcev in sobork v skupnosti.

Drug del večera bo s svojo sveže-zlajnano dozo politične literature napolnil Acerbic distribution. Poudarek bo na predstavitvi nekaterih novih naslovov iz počasi rastočega svežnja knjižic lastne produckije, sicer pa bo na voljo tudi običajna kolekcija knjig iz anarhističnih oziroma drugih radikalnih tokov. Želja je, da bi nekje vmes odprli tudi prostor za kolektivni razmislek o naslednjih založniških podvigih sredi napredovanja procesov družbenega opustošenja. Ni pa za to nobenih garancij.

Pridi in se nam pridruži!

Z iskricami v očeh,
ustvarjamo bodočnost!

Na dogodku bo na voljo celotna knjižna in pamfletna kolekcija Acerbic distribution.

 

 

3. Lastna produkcija

Varnost proti ljudem: vizija evropske blaginje (Balkanska ruta 2015-16) je najnovejša publikacija v založbi Acerbic distribution. Obširen tekst na 64 straneh prinaša razmislek in analizo dogajanja na Balkanski migracijski poti v zadnjem letu. Njegovega nastanka ni vodila pretenzija, da bi podali dokončno analizo, temveč predvsem potreba po zapisu neke specifične izkušnje iz časa, ko je situacija, v kateri je vzniknila – nenadno široko odprtje in nato zapiranje Balkanske rute -, že dolgo

tega potisnjena v sfero spominov, pogosto pa tudi intimnih travm. Sveže stiskano bo prvič na voljo na dogodku 21.10.2016.

Acerbic distribution je v času od zadnje dopisnice finančno podprl film naše dolgoletne tovarišice Liad Hussein Kantorowicz Nodemocracy HERE (25 min). Tema kratkega filma je politična dominacija, dokumentira pa interaktivni performans, ki je bil izveden na dan volitev. Performans je raziskoval pomene ‘pristanka’ in ‘svobodne volje’, ki sta pogosta v BDSM kontekstu, in ju uporabil v kontekstu volilne demokracije in javnih političnih postopkov. Trailer si je možno ogledati tu: vimeo.com/178736945, plan pa je, da si bo film v celoti možno ogledati v roku nekaj mesecev tudi v naših lokalnih avtonomnih prostorih.

Avtonomna Tovarna Rog odpira možnost prihodnosti je tekst, ki je nastal neposredno po nasilnem napadu paravojaške enote varnostnikov Valina (z neonacisti v svojih vrstah), ki se je po navodilih župana Jankoviča zgodil na začetku poletja. Tekst na spletu objavlja komunal.org, tiskano verzijo pa je izdal Acerbic distribution. Podarek iz teksta, katerega pomen so dogodki vročega Rogovskega poletja, ki so sledili njegovi uspešni obbrambi, zgolj potrdili:

Pogoj zanjo so bila številna srečanja, na katerih smo v vseh teh letih gradili odnose tovarištva, ponovno pa smo v ključnem momentu – kot pred meseci na Kotnikovi, ko smo fizično zaustavili vstajo sovraštva in ksenofobije – potrdili, da si dejansko lahko zaupamo. Zmožnost in voljo za delovanje na tej ravni je potrebno ohraniti tudi v prihodnje in medtem ko trajajo procesi pogajanj na drugih ravneh, ne smemo pozabiti, da do Tovarne Rog in njene avtonomije nismo prišli prvenstveno preko pogajanj z oblastmi, niti zaradi tega, ker smo simpatični in lepo oblečeni ter obvladamo jezik tehnokratov.

ekipa Acerbic distribution

Ljubljana, Koper, oktober 2016

** To je spletna verzija dopisnice, ki se od originalne razlikuje v tem, da v njej manjkajo standardni predstavitveni podatki, kontakt in še nekatere trivialije, ki so dostopni drugje na strani **

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja