Novice in dogodki

#9 Acerbic dopisnica

 

Deveto neredno in neuradno poročilo Acerbic distribution o stanju stvari

1. Acerbic a la deriva
2. Informacija o prevajanju



1. Acerbic a la deriva

Del Acerbic distribution se je v zadnjem času soočal s distopičnimi pokrajinami Londona in ob tej priliki bi rad delil nekaj iz turističnih prospektov nabranih vtisov. No, razen, če so bili ti nabrani kako drugače. London je mesto revolucionarjev v eksilu, srce teme, nikoli mesto zmage, vedno prostor srečevanja, lizanja ran in kovanja novih podvigov. Mesto, v katerem je Marx napisal Kapital, Kropotkin ustanovil časopis (ki še vedno izhaja), Malatesta koval zarote, celo Lenin je nekje v kotu judovskega anarhističnega socialnega centra znal molče srebati svojo obaro. Da ne omenjamo valov migracij, ki so naplavile revolucionarje in podžigale revolucionarno željo. Jidiš govoreči migranti proti sweat-shopom, irski pristaniški delavci proti šefom, vsi skupaj proti fašistom. Mesto, v katerem se je težje iti resnično svobodo govora in združevanja kot pridobiti investicijo tveganega kapitala za start-up s področja komodifikacije in privatizacije skupnega in v katerem so se po dolgem dolgem času lani prebudili študentje, poleti pa so mesto razsvetlili nemiri izključene in terorizirane mladine. Mesto, v katerem sodobne šole gradijo po principu panoptikoma, kjer imajo šole pripor, kjer so učenci tretirani kot grozeči roj kobilic, ki mu je treba najprej za vsako ceno vbiti disciplino. Da bi jim potem v glavo vcepili principe kompeticije, hierarhije in brutalnosti, torej veščin, ki so potrebne za preživetje v mestu, ki ne čaka nikogar. Prav zato lahko to mesto tako učinkovito orje ledino v novih in novih valovih podrejanja sveta destruktivni moči kapitala. Kjer so uradne table z imeni ulic (in še čem) v bengalščini, hebrejščini, kitajščini ali še v kakšnem drugem jeziku. V mestu, kjer je biti kolesar precej intenzivna izkušnja. Kjer se da preživeti z veliko denarja, da pa tudi brez njega. V mestu, ki je srce globalnega kapitalizma in hkrati nenehno v strahu pred tem, da bi karkoli zmotilo bleščečo podobo “najboljšega možnega sveta”. V mestu, ki je odlična zakladnica idej za pisce distopičnih romanov. V mestu, ki ima zelo korektno reko in celo nekaj hribovja. Ima pa tudi precej nezavidljivo podzemno železnico. In še vedno je to mesto, v katerem mrgoli ljudi, ki “ne morejo biti nikjer drugje.”

Bili smo na dogodkih, sejmih in konferencah. V socialnih centrih, ki so kmalu nato izginili, v skvotih, ki so izginili. Kjer zavest o tem, kako so prostori avtonomije začasni in krhki izhaja iz konkretne vsakdanje izkušnje. Govorili smo o sanjah in sedanjosti, o brutalnosti, lepoti in potencialnosti. O ljubezni. Gledali smo neme filme o Pariški komuni, brali knjige in se prisilili najti moč za soočanje z uničevalskim vrtincem, sredi katerega nas je naplavilo valovanje zgodovine. Predvsem pa smo se sprehajali.

Kar se uradnih relacij tiče smo utrdili tovariške odnose z Active distribution in navezali nove z Minor Compositions/Autonomedia.

Drug del Acerbic ekipe je jesen in del zime preživel v varnem zavetju sončne Rože Ognja (katalonsko: Rosa de Foc). Po večmesečni prostovoljni izolaciji, desetinah prebranih knjig in opazovanja življenja z varne razdalje, se je ugotovilo da v mestu vre (sskj: ekspr. navadno s prilastkom živahno, vznemirljivo dogajanje: politično, revolucionarno, versko vrenje; vrenje v poeziji tistega časa). Prioritete bomo določali sproti.

2. Informacija o prevajanju

Zadnja dopisnica Acerbic distribution iz julija 2011 je vsebovala povabilo k prevajanju teksta Le déclin et la chute de l’économie spectaculaire-marchande. Niso minili trije tedni, ko je bila v eni od svetovnih metropol v nekaj vročih poletnih nočeh potrjena potreba po tem delu. Prevajanje je sicer istočasno zastalo zaradi spleta neugodnih osebnih dejavnikov, toda zaveza k dokončanju ostaja v majhnem, a prijetnem kolektivu, trdna še naprej.

ekipa Acerbic distribution

** To je spletna verzija dopisnice, ki se od originalne razlikuje v tem, da v njej manjkajo standardni predstavitveni podatki in kontakt, ki so dostopni drugje na strani ter nekatere druge večje ali manjše trivialije.**

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja