Novice in dogodki

#10 Acerbic dopisnica

 

Deseto neredno in neuradno poročilo Acerbic distribution o stanju stvari

1. Sredi neurja
2. Lastna produkcija
4. BASK – BAB 2013


1. Sredi neurja

Deželo je že dolgo tega povsem preplavila apokaliptična zavest. Na vsakem vogalu se drenjajo dežurni preroki propada in bede. Nenadoma so vsi ugotovili, da kapitalizem ni ok in da politične zvezde, ki vsak dan gledajo iz vseh vrst medijev, niso ravno garant blaginje. Kar pa še ne pomeni, da jim večina ob prvi milozvočni besedi spet ne je iz roke. Marsikdo še vedno živi v utvari, da je edina težava v tem, da na pozicijah moči niso pravi ljudje. Politična imaginacija, analiza in artikulacija so bolj ali manj na psu povsod, razen na marginah. Še posebej hudo je pri vseh tistih, ki kraljujejo v institucionalnih oporiščih wanna-be levice. Ni čudno, da se večina, ujeta med nereflektirano nostalgijo in programirano mobilizacijo, vedno znova vsa nebogljena lovi za iste fantastične slamice v obliki volitev.

V našem skromnem krogu razglašamo, da ne nameravamo sodelovati v gradnji apokalipse in splošnega kolapsa. Aktualni procesi so nam še kako znani, toliko bolj, ker sta nas zgodovina in teorija že pred časom opremili s mehanizmi trganja ideoloških tančic vseh vrst. Glavna in enostavna resnica je, da se naša življenja, predvsem pa prihodnji pogoji naših življenj radikalno spreminjajo. Prostor se radikalno oži tako zaradi “objektivnih” dejavnikov kot fenomena samo-izpolnjujočih se prerokb.  Jasno je, da ne bo lahko. Toda, mar naj se kar predamo? Naj pademo v kremplje praznemu bentenju, nemočni jezi in depresiji, kakor nas prepričuje uradna ideologija z vedno polno zalogo po meri ukrojenih eskapizmov? Za to bo vedno še možnost, če nam vse ostalo spodleti. V centru viharja velja, da ustvarjanje oblik nove družbenosti ni več privilegij, kot se je to marsikomu zdelo do sedaj, temveč nuja. Sprejmimo jo in vidimo, če se da kaj iz tega kaj narediti. Stave so visoke, garancij pa nobenih. Ampak kaj drugega nam sploh preostane? Edina trenutno zamisljiva pot namreč vodi skozi zavestno in praktično preizpraševanje najbolj intimnih vidikov naših življenj. 

2. Lastna produkcija

V lastni režiji smo stiskali smo dve publikaciji. Mindful Occupation smo našli na netu. Naklada je majhna, ampak dovoljšnja, da se nadejamo nekega učinka na lokalno skupnost. Razlog za izbor je enostaven, saj se nam je zdelo, da bi se bilo dobro začeti javno pogovarjati o nekaterih temah, ki jih knjižica odpira. Nenazadnje imamo tudi pri nas že bogate izkušnje, ki resonirajo z aktivističnimi izkušnjami od drugod. Še posebej lanska sezona je potrebo po tovrstni razsežnosti političnega delovanja izdatno izostrila. Druga knjižica je Radical Education Workbook. Razlog za izbor je, da del ekipe poznamo in cenimo ter smo mnenja, da ta delovni zvezek ponuja dobra izhodišča tudi za tiste, ki o radikalnem izobraževanju razmišljajo v našem kontekstu. Obe publikaciji sta na voljo za donacije (glej tudi točko 8).

Pred časom smo tudi povabili k prevajanju teksta Le déclin et la chute de l’économie spectaculaire-marchande. Delo se je uspešno nadaljevalo in je skoraj končano. Sedaj bo treba najti način dokončne realizacije. Kar je vedno najtežji del celotnega procesa.

Še vedno velja, da se nekaterim “zdi dobra ideja nekaj svojega časa nameniti tovrstni neblagovni produkciji, ki ni na noben način vpet v dominantne krogotoke kapitala in moči. Kolektivno prevajanje tako kot vsaka oblika družbene produkcije vedno pomeni tudi vzpostavljanje nekih relacij. Na nas je, da se odločimo, kakšne te bodo.” 

3. BASK – BAB 2013

Prejeli smo informacijo, da je uradno potrjeno, da so se začele priprave na Balkanski anarhistični sejem knjig – Balkan Anarchist Bookfair 2013. Ta se bo zgodil na lep pomladni vikend ob koncu maja. Priložnost bo lepa, saj se bo po desetih letih sejem vrnil v kraj, kjer se je začel, pot pa ga je kasneje ponesla po celem Balkanu od Zagreba, Soluna, Sofije, Zrenjanina do Skopja. Kolikor razumemo, je možnosti za vključitev v proces obilo. Kontakt: bab2013[at]riseup.net

ekipa Acerbic distribution
Ljubljana, Berlin
xx. november 2012

** To je spletna verzija dopisnice, ki se od originalne razlikuje v tem, da v njej manjkajo standardni predstavitveni podatki, kontakt in še nekatere trivialije, ki so dostopni drugje na strani**

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja